fbpx

Certified Professional for Usability and User Experience Design

UXQCC/CPUE® претставува верификација на професионалци за исполнување на интернационален стандард ISO 9241 за луѓето што работат во сферата на Usability Engineering и User Experience признаен на светско ниво.
Заедно со законскиот услов за пристапност воведен во новата регулатива на ЕУ, станува морално знаење за секој професионалец.

Секоја недела
5 дена
€699
Online
20 места

Што претставува сертификацијата ?

Тренингот е наменет најмногу да го покрие делот на Usability Engineering. Тоа значи дека бариерата помеѓу корисен продукт, софтверско решение или апликација и краните корисници ќе биде надмината.

“Certified Professional for Usability and User Experience Engineering” севкупно ги опфаќа есенсцијалните и базичните фактори за разбирање и надминување на Usability проблемите како и имплементација на UX и Usability стратегија кај продуктите, без разлика дали се физички или дигитални. Ќе се обрне големо внимание на Usability проблеми и нивно надминување, со фокус на продукти во медицината и автомобилизмот за Германски и Австриски подрачја.

UXQCC_academy_ofux
GASQ-academyof_ux
ibuq-academyofux

Финалниот тест и сертификатот издаден од Австриско/Германскиот User Experience Quality Certification Center (UXQCC®) гарантира интернационална акредитација и верификација од страна интернационален борд на експерти и универзитети во индустријата.

Сертификацијата и финалниот тест се вршат од страна на Интернационалниот центар за сертификација GASQ (Global Association for Software Quality) , онлајн, или во живо по завршување на акредитираниот тренинг.

Овој акредитиран тренинг е наменет за:

UX дизајнери, UI дизајнери, Програмери и индивидуалци кои сакаат да ги верифицираат своите знаења во областа.
Генерални менаџери, Продукт менаџери, Маркетинг и Продажни експерти.
QA специјалисти, консултанти и сродни дејности.
Студенти, ентузијасти и претприемачи кои сакаат го дополнат или верифицираат своето знаење.

Што опфаќа тренингот

Usability principles and guidelines (ISO 9241)
✓ Usability & User Experience - the difference
✓ Software Ergonomics and Design Philosophies
✓  Dialogue
✓  Intuitive and Affordance
✓  Standards and guidelines
✓  W3C Accessibility guidelines
✓  How to combine UX Design and Software Engineering
Understanding and specifying the context of use
✓  User groups, user group profile and personas
✓  Primary user, secondary user and indirect user
✓  Scenarios (as-is scenarios)
✓  Interviews and observing
✓  Gestalt Principles
✓  Human Perception and UX
Specifying the user requirements
✓  User needs versus user requirements
✓  User requirements a spart of stakeholder requirements
Specifying the interaction
✓  Modelling the tasks to be supported
✓  Interaction specification with user scenarios and storyboards
✓  Task object, information architecture and navigation
Usability tests and other evaluation methods
✓  Types of usability tests
✓  Preparing a usability test
✓  Conducting a usability test
✓  Documenting and communicating usability test results
✓  Preparing and running a user survey
✓  Questionnaires
✓  Criteria
✓  Documenting and communicating user survey results
✓  Common problems
✓  Formative evaluations
✓  Summative evaluations
Process orchestration and use of methods
✓  Roles and responsibilities
✓  Deliverables in Usability Engineering
Expert Tips
✓  UX Strategies
✓  UX Trade-offs
✓  Software Engineering Basics
✓  Best-practices

* Интернационалниот концепт на програмата нуди документи напишани на англиски и германски јазик.
* Завршниот испит може да се полага на англиски или германски јазик.
* Тренингот се одржува на македонски или англиски јазик
.

Придобивки

AcademyOfUX се пионери и единствен акредитиран тренинг центар на Балканот кој го нуди овој тренинг со физичко присуство или онлајн.

Следејќи го ISO 9241:200 стандардот, овој тренинг ги покрива есенцијалните практики кои ви се потребни за развој на продукт, почнувајќи од истражување, имплементација (UCD) и евалуација, со можност за додатни консултации пред и после обуката од страна на сертифициран тренер и експерт во полето.

CPUE-FL тренингот обезбедува:

 • Да се осигурате дека вашето знаење во областа на Usability и UX е времено ажурирано
 • Стекнете знаење и вештини кои ги следат најдобрите практики и стандарди
 • Докажете го и повторете го вашето знаење за UCD практики
 • Лесно полагање на тестот и добивање интернационално признаен сертификат


Последниот ден е од тренингот првенствено е наменет за подготовка за тестот за сертификација и темелни консултации со тренерот.

Сертификација и трошоци

 • Тестот и полагањето го врши GASQ и се состои од тест кој се полага онлајн или најблиску во Австрија или Германија под камера односно човечки надзор во акредитирани центри.
 • Времетрањењето на тестот е 75 минути и се состои од 40 прашања со мулти-избор одговори. За успешно полагање треба да одговорите точно на 28 прашања.

Повеќе за начинот на полагање и тестот можете да најдете тука.

Цена на тренингот и испитот 

 • UXQCC® – Тренинг со закажување сертификација преку AcademyOfUX
  Тренинг: 699€
  Закажан тест и сертификација: 200€
  Вкупно: 899€

 • UXQCC® – Тренинг без закажување сертификација преку AcademyOfUX
  Тренинг: 699€
  Цената на испитот ако го закажете сами, преку GASQ изнесува: 250€
  Вкупно: 949€

5000

CPUE професионалци
моментално во Светот

EU

Legal requirement for accessibility
WCAG 2.1 regulation

60+

Земји во светот го акредитираат
CPUE сертификатот

Тренер

uxqcc-cpue-trainer-ilija-bojchovikj

Илија Бојчовиќ
     
User Experience Architect и единствен сертифициран тренер од UXQCC® на Балканот. Повеќе од 10 години искуство во оптимизација, развој и експанд на корисничкото искуство на веб и мобилни апликации вклучувајќи SaaS, CRM и ERP системи. Архитектура и дефинирање на front-end делот за употреба на технологии кои би ги решиле комплексните интерфејси, дизајни и дизајн интеракции, SEO семантика, макркапирање и визуелна оптимизација. Ревизор на неколку книги.

Консулант и ментор со успешни приказни вклучувајки гигантски клиенти меѓу кои:

                      

Профили:

linkedin_ilija_bojchovikj

Со кои вештини ќе се стекнете?

Usability Standards

Visual Perception

Mental Models

Evaluation

UXQCC-CPUE-CERTIFIED-AcademyOfUX copy

Сертификација
Австриско/Германскиот User Experience Quality Certification Center (UXQCC®) гарантира интернационална акредитација и верификација од страна интернационален борд на експерти и универзитети во индустријата. Сертификацијата и финалниот тест се вршат од страна на Интернационалниот центар за сертификација GASQ (Global Association for Software Quality) , онлајн, или во живо по завршување на акредитираниот тренинг. Прочитајте повеќе тука

Дата, локација и школарина

   Бул. “8-ми Септември 6/1-1”

   buzz@academyofux.com

   076 505 506


Групите се формираат по принцип на “First come, first served”. За UXQCC® тренингот се состојат од највеќе 20 слушатели по група, за да може на секој слушател поединечно да му се посвети доволно време и внимание за полесно совладување на материјалот.

Секоја недела
5 дена
€699
Online
20 места